Showing posts with label Australian Brush-turkey (Alectura lathami). Show all posts
Showing posts with label Australian Brush-turkey (Alectura lathami). Show all posts

Australian Brush-turkey (Alectura lathami) Information

Australian Brushturkey

The Australian Brushturkey or Australian Brush-turkey, (Alectura lathami), also frequently called the Scrub Turkey or Bush Turkey, is a common, widespread species of mound-building bird from the family Megapodiidae found in eastern Australia from Far North Queensland to Illawarra in New South Wales. It has also been introduced to Kangaroo Island in South Australia. It is the largest extant representative of the family Megapodiidae and is one of three species to inhabit Australia. Despite its name and their superficial similarities, the bird is not closely related to American turkeys.

Australian Brushturkey
image source: http://www.flickr.com/photos/brisbanecitycouncil/

Australian Brushturkey
image source: http://www.flickr.com/photos/briangratwicke/

Biology

It is a spectacular large bird with black feathers and a red head. Its total length is about 60–75 cm and a wingspan of about 85 cm. The subspecies A. l. purpureicollis from the northern Cape York Peninsula is smaller than the more widespread nominate subspecies. It has a prominent, fan-like tail flattened sideways, and its plumage is mainly blackish, but with a bare red head, and a yellow (in the nominate subspecies) or purple wattle (in A. l. purpureicollis). The male's wattle becomes much larger during breeding season, often swinging from side to side as they run. The males' heads and wattles also become much brighter during the breeding and nesting season. The underside of the body is sprinkled with white feathers, more pronounced in older birds. The Brush-turkey flies very clumsily with heavy flapping when it is frightened and roosts in trees at night and during the heat of the day.

Brushturkeys are communal birds, and have communal nests. A typical group consists of a dominant male, one or more younger males and several females. They build large nests on the ground made of leaves, other combustible material and earth, 1 to 1.5 metres high and up to 4 metres across. The eggs are hatched by the heat of the composting mound which is tended only by the males who regulate the temperature by adding or removing material in an effort to maintain the temperature of the mound in the 33–35°C incubation temperature range. The Australian Brushturkey checks the temperature by sticking its beak into the mound. As with some reptiles, incubation temperature affects the sex ratio of chicks, which is equal at 34°C but results in more males when cooler and more females when warmer (p=0.035). It is unclear whether the parents use this to manipulate the sex of their offspring by, for instance, selecting the nesting site accordingly. Warmer incubation also results in heavier, fitter chicks (p<<0.0001), but how this is linked to gender is also unknown.