Egyptian Goose
The Egyptian Goose (Alopochen aegyptiacus) is a member of the duck, goose, and swan family Anatidae. It is native to Africa south of the Sahara and the Nile Valley, and has been introduced to parts of Western Europe.
Egyptian geese were considered sacred by the ancient Egyptians, and appeared in much of their artwork.
Egyptian geese were considered sacred by the ancient Egyptians, and appeared in much of their artwork.
![]() |
| Egyptian Goose |
image source: http://www.flickr.com/photos/lipkee/
![]() |
| Egyptian Goose |
image source: http://www.flickr.com/photos/rogersg/
Description
It swims well, and in flight looks heavy, more like a goose than a duck, hence the English name. It is 63–73 cm long.
The sexes of this striking species are identical in plumage, though the males average slightly larger. There is a fair amount of variation in plumage tone, with some birds greyer and others browner, but this is not sex or age related. A large part of the wings of mature birds is white, but in repose the white is hidden by the wing coverts. When it is aroused, either in alarm or aggression, the white begins to show. In flight or when the wings are fully spread in aggression the white is conspicuous. The voices and vocalisations of the sexes differ, the male having a hoarse, subdued duck-like quack which seldom sounds unless it is aroused. The male Egyptian goose attracts its mate with an elaborate, noisy courtship display that includes honking, neck stretching and feather displays. The female has a far noisier raucous quack that frequently sounds in aggression and almost incessantly at the slightest disturbance when tending her young. Both sexes are aggressively territorial towards their own species when breeding and frequently pursue intruders into the air, attacking them in aerial "dogfights".
The sexes of this striking species are identical in plumage, though the males average slightly larger. There is a fair amount of variation in plumage tone, with some birds greyer and others browner, but this is not sex or age related. A large part of the wings of mature birds is white, but in repose the white is hidden by the wing coverts. When it is aroused, either in alarm or aggression, the white begins to show. In flight or when the wings are fully spread in aggression the white is conspicuous. The voices and vocalisations of the sexes differ, the male having a hoarse, subdued duck-like quack which seldom sounds unless it is aroused. The male Egyptian goose attracts its mate with an elaborate, noisy courtship display that includes honking, neck stretching and feather displays. The female has a far noisier raucous quack that frequently sounds in aggression and almost incessantly at the slightest disturbance when tending her young. Both sexes are aggressively territorial towards their own species when breeding and frequently pursue intruders into the air, attacking them in aerial "dogfights".

